Británia: Začali sa štvordňové oslavy kráľovninho jubilea

02.06.2012 Celý región

Londýn 2. júna (TASR) - Veľkolepé štvordňové oslavy diamantového jubilea britskej kráľovnej Alžbety II. - 60. výročia jej nástupu na trón - sa dnes začali čestnými salvami v Londýne, ale aj Edinburghu, Cardiffe a Belfaste.

Oslávenkyňa, ktorú pozdravovali desiatky tisícok nadšených krajanov, dorazila v spoločnosti manžela - princa Filipa, ale aj synov Edwarda a Andrewa i vnučiek Beatrice a Eugenie do dejiska jazdeckého derby v juhoanglickom Espome. Alžbeta II. na tomto podujatí v priebehu ostatných šiestich desaťročí chýbala iba zriedkakedy.

Britská štátna hymna zaznela v interpretácii Katherine Jacksonovej z Walesu.

V Londýne a v ďalších mestách vrcholili dnes prípravy na pokračujúce oslavy.

Na Temži sa napríklad finišovalo s prácami na flotile 1000 lodí, ktorá v nedeľu slávnostne vypláva. Na jednom z plavidiel bude samotná kráľovná s rodinou.

V pondelok je pripravený, okrem iného, megakoncert populárnej hudby pred Buckinghamským palácom, na ktorom vystúpia aj sir Paul McCartney, Robbie Williams, sir Elton John, Kylie Minogue alebo Stevie Wonder. Podujatie organizuje Gary Barlow, frontman skupiny Take That.

V utorok je naplánovaná bohoslužba a jazda kočom ku kráľovskému palácu.

Starosti dnes Britom robilo počasie. Podľa predpovedí má byť chladnejšie, ale v Londýne meteorológovia očakávajú aj zrážky. Napriek tomu sa predpokladá, že na oslavy prídu státisíce ľudí.

V súčasnosti 86-ročná kráľovná sa stala panovníčkou Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska 6. februára 1952, v deň smrti svojho otca, kráľa Juraja VI, ktorý zomrel v spánku po 16 rokoch na tróne. Vtedy 25-ročnú princeznú Elizabeth oficiálne vyhlásili za britskú kráľovnú a hlavu Spoločenstva národov (Commonwealth). Slávnostná korunovácia novej panovníčky sa uskutočnila vo Westminsterskom opátstve v Londýne práve 2. júna 1953.

Zdroj: AP, DPA, www.bbc.co.uk
 

Vyberte región